
Ο Στράτος Φούσκας, αρχηγός της ελληνικής Ομάδας socca (μίνι ποδοσφαίρου) και μέλος των Cometas, πρωταθλητών Ελλάδας στη Socca League, μας αποκαλύπτει τον …πλανήτη της socca, το πιο διαδεδομένο άθλημα στον κόσμο καθώς είναι ο τύπος ποδοσφαίρου που παίζεται από όλους σε κάθε πόλη και χωριό (τo λεγόμενo 5x5 ή 6x6 εν προκειμένω).
H socca είναι η επιστροφή στις παιδικές αναμνήσεις, «όταν παίζαμε με φίλους στις γειτονιές». Στην Ελλάδα, το άθλημα γνωρίζει συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα.
Μέσα από την προσωπική του εμπειρία και την πορεία του στο άθλημα, ο αθλητής μας αποκαλύπτει τις προκλήσεις, τις συγκινήσεις και τις χαρές που κρύβει η socca. Το άθλημα αυτό αν και δεν αποσκοπεί στο οικονομικό κέρδος, προσφέρει όλα αυτά για τα οποία κάποιος ξεκινά να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και ειδικά αν έχει μεράκι γι’ αυτό μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα. Μάλιστα η ομάδα των Cometas από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε την πρώτη λέσχη socca σε μια προσπάθεια παρακίνησης και άλλων ομάδων.
Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο μικρών διαστάσεων
H socca ή αλλιώς μίνι ποδόσφαιρο, είναι ένα άθλημα που συνδυάζει την απλότητα και τη δυναμική του παραδοσιακού ποδοσφαίρου. Αν και οι κανόνες του μοιάζουν με αυτούς του ποδοσφαίρου, το παιχνίδι διεξάγεται σε μικρότερες διαστάσεις γηπέδου και με λιγότερους παίκτες, γεγονός που το καθιστά πιο γρήγορο, με λιγότερο χώρο και περισσότερη προσωπική εμπλοκή σε κάθε φάση του αγώνα.
Παρά την ενασχόλησή του με το κλασικό ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο καθώς αγωνίζεται στον Ηρακλή Θερμαϊκού, λατρεύει τα πλεονεκτήματα της socca, η οποία του προσφέρει όχι μόνο μια διαφορετική αθλητική εμπειρία, αλλά και την ευκαιρία να ταξιδέψει και να αποκτήσει προβολή σε ένα πολύ πιο ευρύ κοινό. Μέσα από την προσωπική του πορεία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και την αγάπη του για το άθλημα, ο Στράτος Φούσκας μας εξηγεί γιατί η socca αξίζει να προταθεί σε νέους, προσφέροντας μια διαφορετική διάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
«Παίζω και κλασικό ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο και socca γιατί από αυτό δεν αμείβεσαι, οπότε το κάνω γιατί μου αρέσει και μου προσφέρει εμπειρίες και ταξίδια που δεν μπορεί να μου δώσει το κλασικό ποδόσφαιρο. Θα το πρότεινα 1.000% σε ένα παιδί γιατί σου προσφέρει κάποια πράγματα και εν τέλει χαρά που δεν μπορεί να σου προσφέρει ο το κλασικό ποδόσφαιρο αλλά και τα περισσότερα άλλα αθλήματα.
Είναι κάτι που παίζαμε όλοι μικροί στις αλάνες, δεν παίζαμε 11 με 11. Γενικά επειδή υπάρχουν παντού γηπεδάκια 5 εναντίον 5, το παίζουμε πιο συχνά, οπότε το ξεκίνησα από μια παρέα που δημιούργησε μια ομάδα, μετά δοκιμάστηκα και στην γαλανόλευκη μέσα από τη συμμετοχή της ομάδας μου στο ΟΠΑΠ Unileague και με πήρανε πρώτη φορά το 2018. Συνεχίσαμε το 2019, μετά ήρθε ο covid και συνεχίσαμε ξανά το 2022».
Οι Cometas, η Ελλάδα και οι διακρίσεις
Tο 2016 δημιουργούνται οι Cometas, των οποίων ιδρυτικό μέλος είναι ο Στράτος Φούσκας, ιστορική ομάδα του ΟΠΑΠ Unileague που έχει καταφέρει να διακριθεί σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις socca. Πλέον είναι και Πανελλήνιοι Πρωταθλητές της Socca League Greece. Ο Στράτος που είναι και αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, έχει ως στόχο μαζί με την ομάδα την εδραίωση της Ελλάδας ως παραδοσιακή δύναμη στον χώρο της socca.
«Η ομάδα στη Θεσσαλονίκη λέγεται Cometas δηλαδή «χαρταετοί» και είμαστε μαζί από το 2016 και έχουμε πάει σε πολλά τουρνουά. Είμαστε 8 χρόνια μαζί , σίγουρα θέλουμε να κάνουμε και άλλο κόσμο να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα και με τους Cometas και με την Ελληνική Ομάδα. Όσο περισσότεροι ασχολούνται τόσο περισσότερη δημοτικότητα θα κερδίζει και αυτό βελτιώνει το άθλημα . Επόμενος στόχος το Μεξικό τον Νοέμβριο του 2025.
Βγήκαμε 4οι στο Παγκόσμιο Συλλόγων που έγινε στην Κίνα και έχουμε και πανελλήνιο τίτλο. Είχε πολύ καλές ομάδες στο Παγκόσμιο Συλλόγων και ήταν αρκετά δύσκολο. Σταθήκαμε αντάξια γιατί πήγαμε 7 άτομα τα οποία ασχολούμαστε με ένα άλλο επάγγελμα και δεν είναι η δουλειά μας να είμαστε επαγγελματίες αθλητές. Εκπροσωπήσαμε επάξια τη χώρα και βρεθήκαμε σε αυτό το τουρνουά γιατί ήμασταν οι πανελλήνιοι πρωταθλητές της χρονιάς που μας πέρασε.
Η κλήση στην γαλανόλευκη έγινε όταν έπαιζα με τους Cometas στο ΟΠΑΠ Unileague από τον τότε προπονητή και δοκιμάστηκα μέσω των trials. Με πήραν, μου άρεσε πάρα πολύ, έγινα πλέον και αρχηγός και γίνεται κάθε χρονιά αυτό. Δε σημαίνει ότι επειδή πήγες μια φορά θα ξαναπάς. Πρέπει να δείχνεις συνεχώς ότι είσαι καλά και είσαι εκεί και να κάνεις πάλι τις αντίστοιχες θυσίες. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα γιατί φοράς το εθνόσημο. Όπως και με τους Cometas βέβαια όταν βγαίνουμε εκτός και εκπροσωπείς την χώρα σου έχει άλλη βαρύτητα.
Με την Ελλάδα η μεγαλύτερη διάκριση είναι το 2019 που βγήκαμε 3οι στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Ρέθυμνο, το Socca World Cup. Διοργανώσαμε εμείς το Παγκόσμιο, έχει Παγκόσμιο κάθε χρόνο. Δεν είναι όπως στο κλασικό ποδόσφαιρο που είναι κάθε 4 χρόνια.
Βγήκαμε 3οι , από εκεί και μετά συνήθως φτάνουμε μέχρι τους 8 οπότε πάλι είμαστε αρκετά καλά και θέλει και λεπτομέρειες και συγκυρίες και τύχη για να κάνεις το κάτι παραπάνω και να ξαναπάρεις μετάλλιο. Το μακρινό μας όνειρο είναι να βγούμε πρώτοι και σίγουρα δείχνουμε ότι αρχίζει να χτίζει μια σταθερότητα η ομάδα και να είναι στις καλές ομάδες, να μας θεωρούν παραδοσιακή δύναμη που είναι σημαντικό αυτό. Σίγουρα ο στόχος είναι ένα μετάλλιο. Έχεις από τη μία την ευκαιρία κάθε χρόνο, από την άλλη και οι άλλες χώρες δυναμώνουν οπότε πρέπει να μείνεις σε υψηλό επίπεδο και είναι δύσκολο αυτό. Γιατί και όλοι εμείς που παίζουμε στην Ελληνική Ομάδα και όχι μόνο στους Cometas είμαστε ερασιτέχνες, οπότε πρέπει να τα βάλεις όλα πίσω και να πας να κάνεις αυτό. Είναι δύσκολο να το συνδυάσεις».
Η πρώτη λέσχη socca (mini ποδοσφαίρου) στην Ελλάδα είναι γεγονός
Οι Cometas δημιούργησαν το πρώτο μουσείο ομάδας Socca στην Ελλάδα. Η ομάδα ξεκίνησε ως μια παρέα φίλων με κοινό όραμα και αγάπη για τη socca, και με την ίδια νοοτροπία δημιουργήθηκε και ο ειδικός χώρος τους για να στεγάσει τα τρόπαια, τις συλλεκτικές φανέλες και τις αναμνήσεις τους. Η αξία της socca, λοιπόν, για αυτούς δεν είναι το κέρδος, αλλά η ηθική ικανοποίηση και η χαρά του παιχνιδιού, σε μια ομάδα που προσπαθεί να εμπνεύσει και άλλες ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα χώρο να μαζευόμαστε γιατί σε κάθε τουρνουά παίζουν 5-6 άτομα. Εμείς στους Cometas έχουμε 17 με 22 άτομα. Είναι όλοι αυτοί μέλη γιατί λόγω υποχρεώσεων δεν ξέρεις ποιος θα μπορεί να πάει σε κάθε ματς. Κάναμε λοιπόν ένα χώρο να συγκεντρώσουμε τρόπαια και συλλεκτικές φανέλες, να είναι σαν μουσείο. Είναι πολύ μεγάλος χώρος και έχει και μία πίστα που κάνουν Drift σε τηλεκατευθυνόμενα, είναι η πρώτη λέσχη στην Ελλάδα που υπήρχε ήδη εκεί.
Βίντεo: https://www.instagram.com/reel/DFNxltYtF-0/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Εμείς τοποθετηθήκαμε σε ένα μέρος του χώρου που προϋπήρχε, βάλαμε όλα τα δικά μας και πλέον συγκεντρωνόμαστε εκεί. Πάλι αυτό είναι μια πρωτοβουλία δικιά μας επειδή ασχοληθήκαμε και αφιερώσαμε χρόνο και χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε μας βοήθησε κανένας ούτε βρήκαμε κάποιο χορηγό. Στην Ελλάδα παίζουν στις επίσημες διοργανώσεις της Socca Greece πάνω από 600 ομάδες (Socca League και ΟΠΑΠ Unileague) αλλά συγκεκριμένα στην Αθήνα έχουμε υγιή κόντρα με μια άλλη μεγάλη ομάδα την San Antonio, οπότε όταν κάνουν αυτοί κάτι καλό θέλουμε να τους ανταγωνιστούμε και το αντίστροφο και αυτό σε τραβάει προς τα πάνω. Τώρα που κάναμε αυτό τρελάθηκαν. Έκαναν μια καλή φανέλα, θέλαμε να κάνουμε καλύτερη. Και γι’ αυτό μας παρακίνησε να το κάνουμε αυτό ώστε να ασχοληθούνε κι άλλοι και σε άλλες πόλεις. Δε σου προσφέρει κέρδος αλλά σου προσφέρει ηθική ικανοποίηση και χαρά. Το ξεκινήσαμε σαν παρέα και δεν θέλουμε να το χαλάσουμε αυτό. Παίρνουμε καινούργιους παίκτες αλλά γίνονται και μέλη της παρέας».
Η συμμετοχή του κόσμου
Οι διεθνείς διοργανώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της δημοτικότητας του αθλήματος. Αν και το ενδιαφέρον σε εγχώριο επίπεδο είναι ακόμα περιορισμένο, μεγάλες διοργανώσεις σε πόλεις όπως το Ρέθυμνο που φαίνεται να το αγκαλιάζουν πάρα πολύ δίνουν hype. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η διεκδίκηση του τουρνουά από την Ελλάδα το 2026, με στόχο να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα απαιτήσει την υποστήριξη πολλών φορέων και συνεργασιών για να γίνει πραγματικότητα.
Στο ΟΠΑΠ Unileague και στη Socca League – από τα οποία ο προπονητής διαλέγει παίκτες για την ελληνική ομάδα ομάδα – η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη σε όλες τις πόλεις. Η διοργάνωση διεξάγεται σε δύο γήπεδα στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα γίνονται σε 5 ή 6 γήπεδα και στην Κρήτη γίνονται σε τρία σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Αντίστοιχα και σε άλλες πόλεις, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στη Λαμία, το Βόλο, τη Λάρισα… Σε κάθε πόλη γίνονται σε διάφορα γήπεδα που ορίζονται από τη διοργάνωση και μετά οι πρωταθλητές παίζουν τα τελικά συνήθως στην Αθήνα. Στα τελικά έχει πάντα αρκετό κόσμο γιατί παίζουν οι καλύτερες ομάδες. Στις πόλεις οι αγώνες είναι πάρα πολλοί και ο κόσμος μοιράζεται πολύ σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Με την Ελληνική Ομάδα το 2018 έγινε στην Πορτογαλία σε ένα φανταστικό κεντρικό σημείο της Λισαβόνας. Το 2019 που έγινε στην Κρήτη έγινε χαμός είχε 4.000 κόσμο – όσο χωρούσε μέσα στο γήπεδο – και 4.000 έξω που το έβλεπαν σε γιγαντοοθόνες.
Ήταν τόσο καλά οργανωμένο από την Socca Greece και στην Κρήτη αγαπούν πολύ ό,τι έχει να κάνει με τη socca αλλά και την Ελληνική ομάδα. Επιλέξαμε να γίνει στο Ρέθυμνο. Ήταν Οκτώβρης και ήταν λες και είναι καλοκαίρι, έπαιζε ρόλο και η τοποθεσία του γηπέδου που ήταν παραλιακό, μαζευόταν πολύς κόσμος και ήταν σημαντικό boost για όλη τη διοργάνωση. Το 2022 που έγινε στη Βουδαπέστη δεν είχε τόσο κόσμο γιατί έγινε εκτός πόλης αλλά και γιατί ακόμα το κοινό ήταν φοβισμένο από την Πανδημία. Το 2023 που έγινε στο Έσσεν της Γερμανίας που είναι μια πόλη που έχει πολλές διαφορετικές εθνικότητες, το γήπεδο ήταν συνέχεια γεμάτο γιατί ήθελαν όλοι να δουν την ομάδα τους και όλα τα ματς γίνονταν στο ίδιο γήπεδο. Το γήπεδο στήνεται πάντα για μια εβδομάδα και από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα έχει ματς απρόσκοπτα, κάθε μία ώρα, οπότε αν μπεις μπορείς να δεις 2 – 3 παιχνίδια, και έτσι και στην Γερμανία ήταν πάντα γεμάτο και είχε και λαοθάλασσα από Έλληνες.
Το 2024 έγινε στο Ομάν, στη Μουσκάτ που από τη φύση της η πόλη δεν έχει κάποιο κέντρο – είναι απλωμένη και ήταν πάλι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για άλλους λόγους. Τώρα ξέρουμε ότι φέτος θα γίνει στο Μεξικό, οπότε έχουν χρόνο να προετοιμαστούν.
Έχεις σαν χώρα το δικαίωμα να διεκδικήσεις το τουρνουά έξι χρόνια αφού το έχεις πάρει. Το 2026 έχουμε δικαίωμα να το ξαναδιεκδικήσουμε και μπορείς να το κάνεις όπου θέλεις. Όνειρό μας εννοείται είναι να έρθει στη Θεσσαλονίκη αλλά είναι πολύ δύσκολο γιατί είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Πρέπει να βοηθήσουν πολλοί φορείς γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα έρθουν 40 χώρες».
Οι συνθήκες στην Ελλάδα
«Από το 2018 που είμαι εγώ σίγουρα βέβαια κάναμε άλματα μπροστά και σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. Σε υποδομές, στην προβολή, σε κάθε τομέα. Τώρα βρισκόμαστε 4οι στο ευρωπαϊκό ranking και 8οι στο παγκόσμιο, οπότε σαν χώρα είμαστε πάρα πολύ καλά. Υποστήριξη υπάρχει από μεγάλες εταιρίες ώστε να είναι βιώσιμο το πλάνο καθώς η Cosmote TV έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενώ ο ΟΠΑΠ είναι ο μέγας χορηγός η Nos, μια πολύ μεγάλη ασφαλιστική, επίσης χρυσός χορηγός».
Το φιλικό με τον Σισέ
Η συνάντηση με τον Σισέ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου της SOCCA το 2024 αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία. Η εμπειρία να παίζει κανείς αντίπαλος ενός τέτοιου ποδοσφαιριστή ήταν μοναδική και αποδεικνύει πως οι θυσίες και η σκληρή δουλειά στη socca αποδίδουν καρπούς που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αγωνιστική πλευρά του αθλήματος.
«Πολλές χώρες συνηθίζεται από το 2019 και μετά να περιλαμβάνουν στις αποστολές τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή από το κλασικό ποδόσφαιρο (που συνήθως έχει σταματήσει πρόσφατα την επαγγελματική του καριέρα) για να δώσει ένα boost δημοσιότητας στη χώρα του και για το ρόλο που διαδραματίζει στα αποδυτήρια. Εμείς είχαμε μαζί μας το 2019 τον Κατσουράνη, οπότε κάθε χώρα προσπαθεί να αναπτύξει την ομάδα της όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνιστικά με τις δημόσιες σχέσεις. Παίξαμε δύο φιλικά με τη Γαλλία, ήταν πολύ καλά, ο Σισέ ήταν πολύ καλός με όλους. Το 2019 στην Κρήτη ήταν DJ. Ήταν πολύ δυνατή εμπειρία γιατί ήταν ένας παίκτης που τον έβλεπες στην τηλεόραση και είχες την ευκαιρία να παίξεις αντίπαλός του, οπότε οι θυσίες που είπα πριν αξίζουν.
Συμμετοχή σε Urbanball Tournament
Ένα φαντασμαγορικό σόου στο Αμπού Ντάμπι έφερε κοντά τον Στράτο Φούσκα με τον παγκοσμίως γνωστό freestyler Sean Garnier και τη χρυσή γενιά του Euro 2004. Η αναπαράσταση του θρυλικού παιχνιδιού Ελλάδα-Γαλλία του 2004 ανέδειξε τη δυναμική της socca.
Ήταν τρoμερή εμπειρία.Πάγαμε μαζί με τον Θωμά Γούλα, συμπαίκτη μου στην ελληνική ομάδα socca αλλά και τον Τάκη Φύσσα, τον Άγγελο Μπασινά και το Γιούρκα Σεϊταρίδη ενώ ο Sean Garnier ήταν εκείνος που μας κάλεσε. Είναι πολύ γνωστός σε αυτό που κάνει, μάλιστα και πολύ καλός άνθρωπος καθώς έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα που βοηθάει παιδιά και τον αγαπούν πάρα πολλοί διάσημοι παίκτες. Είναι φίλος με τον Ζιντάν, τον Νειμάρ, τον Ροναλτίνιο και έχει πολλή δυναμική. Μας κάλεσε ουσιαστικά να κάνουμε μια αναπαράσταση του παιχνιδιού.
Αυτός ήθελε να δείξουμε μια ελληνική μάχη και ήμουν ας πούμε εγώ ένας παίκτης με προπονητή τον Γιούρκα Σεϊταρίδη και ο άλλος παίκτης – ο Θωμάς – με προπονητή τον Μπασινά και ο Φύσσας ήταν διαιτητής και παίξαμε μεταξύ μας και όποιος κέρδιζε θα έπαιζε μαζί του ένα παιχνίδι φιλανθρωπικό για να κάνουν και μια αναπαράσταση του παιχνιδιού Ελλάδα- Γαλλία του 2004. Ήταν τρομερή εμπειρία. Επίσης κληθήκαμε σε αυτό πάλι μέσα από την Ελληνική Ομάδα, κι εγώ και ο άλλος παίκτης από την Αθήνα. Είναι φαντασμαγορικό event. Παίζεις ένας εναντίον ενός και είναι 3 τρίλεπτα, είναι αρκετά δύσκολο.
Σίγουρα θα επέλεγα για συμπαίκτη τον Καραγκούνη γιατί ήταν ο αρχηγός της Εθνικής για πολλά χρόνια. Μου αρέσει σαν προσωπικότητα γιατί ήταν πολύ δυναμικός και είχε πολλά στοιχεία που μου άρεσαν στο παιχνίδι του και αυτό το πάθος που έβγαζε εμένα με τρελαίνει οπότε θα τον ήθελα μαζί μου».
Το μυστικό της επιτυχίας και οι επόμενοι στόχοι
Σίγουρα η socca έχει ομοιότητες με το κλασικό, αλλά υπάρχουν και κάποια επιπλέον στοιχεία που πρέπει να έχει κάποιος για να ξεχωρίσει και να μπορέσει να παίξει και με τα χρώματα της γαλανόλευκης. Οι υποχρεώσεις της Ομάδας ξεκίνησαν φέτος με το Calisia Castle Cup 2025 που διεξήχθη στην Πολωνία, και κατέκτησε τη δεύτερη θέση πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις και φτάνοντας πολύ κοντά στη κατάκτηση του τίτλου. Η Ελλάδα έδειξε πολύ καλά δείγματα και παρά την απώλεια του τίτλου παρουσιάστηκε πολλά υποσχόμενη και για τα επόμενα τουρνουά που ακολουθούν όπως το πολύ σημαντικό Παγκόσμιο στον Κανκουν που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει να διεκδικήσει μια διάκριση.
«Για να πετύχει κάποιος στη socca πρέπει να έχει σίγουρα γρήγορη αντίληψη πιο πολύ από ότι στο κλασικό ποδόσφαιρο, για να μπορεί να ελιχθεί γρήγορα στο χώρο επειδή είναι πιο μικρός και έχεις πιο λίγα δευτερόλεπτα να αντιδράσεις. Πρέπει επίσης να έχει καλή τεχνική κατάρτιση, να είναι πολύ καλός με τη μπάλα και αρκετά αερόβια γυμνασμένος γιατί απαιτεί μεγάλη αντοχή. Συνέχεια έχεις κάποια υποχρέωση, θέλει πολλές θυσίες αλλά τα νέα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι αξίζουν αυτά που θα σου φέρουν πίσω οι εν λόγω θυσίες. Όσο περνάει ο καιρός έρχονται νέα παιδιά και το αγκαλιάζουν πολύ.
Θα επέλεγα socca τώρα μετά από χρόνια που παίζω και τα δύο, για το επίπεδο που παίζω κλασικό όμως. Σαν ερασιτέχνης του κλασικού, η socca σου προφέρει πιο πολλά συναισθήματα, πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις με τον ερασιτεχνικό.
Περιμένουμε το Socca Champions League, την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση που θα γίνει στο Ρέθυμνο τον Οκτώβριο και θα έχει ομάδες από όλη την Ευρώπη. Πέρσι συμμετείχαν 70 ομάδες και αποκλειστήκαμε στους 16 οπότε φέτος – που η διοργανώτρια μάλιστα έχει ανακοινώσει αύξηση συμμετοχών, στόχος είναι η οκτάδα και σίγουρα περιμένουμε μια διάκριση και στο παγκόσμιο του Μεξικό τον Νοέμβριο».
Είναι φανερό ότι η socca είναι ένα άθλημα που κρύβει πολύ περισσότερες εκπλήξεις και ενδιαφέρον από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Μένει να το μαθαίνουν περισσότερα παιδιά διότι αυτό θα είναι υπέροχο.
Αν αναζητάς κάτι νέο για να συνδυάσεις την άθληση με τη διασκέδαση, η socca μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για σένα!
Info corner (Διαφορές socca με το κλασικό)
ΚΛΑΣΙΚΟ | SOCCA |
11 εναντίον 11 | 6 εναντίον 6 |
Κανονικό χόρτο | Τεχνητός χλοοτάπητας |
Διάρκεια:90 λεπτά | Διάρκεια:40 λεπτά (πιο έντονο και γρήγορο) |
Περιορισμένες αλλαγές | Απεριόριστες αλλαγές |
Πλάγιο με τα χέρια
|
Πλάγιο με τα πόδια |
Πέναλτι από τη μικρή περιοχή | Πέναλτι από το κέντρο με οδήγημα της μπάλας μόνος σου εναντίον του τερματοφύλακα με 10 δεύτερα να βάλεις γκολ
|